کاردرمانی از جمله مهمترین روش های درمان کودکان با ناتوانی ذهنی خفیف می باشد که کاردرمانگر در ابتدا باید کودک را از جهات مختلف مثل شناخت، فعالیت های روزانه، فعالیت های درکی حرکتی ، توجه ، حافظه و …. ارزیابی کند. بعد از ارزیابی کودک و تعیین نقاط ضعف و قوت دانش اموز کاردرمانگر برنامه ی مناسب برای پیشرفت کودک را ارائه میکند که شامل موارد زیر می باشد:
توجه:
توجه به معنای انتخاب یک محرک خاص از میان سایر محرک های می باشد و اختلال توجه یکی از شایع ترین مشکلات در کودکان با ناتوانی ذهنی خفیف(مرزی) می باشد. توجه یکی از پایه های مهم برای یادگیری می باشد و کاردرمانگر باید تمرینات مناسب برای تقویت توجه و برطرف شدن نقص توجه را به کودکان دارای نقص ذهنی خفیف ارائه دهند.
حافظه:
حافظه توانایی ما برای رمزگذاری، ذخیره، نگهداری و متعاقباً به یاد آوردن اطلاعات و تجربیات گذشته در مغز انسان است. سه فرآیند مهم در حافظه وجود دارد: رمزگذاری،ذخیره سازی و بازیابی. همچنین حافظه انواع مختلفی دارد مثل حافظه ی دیداری و شنیداری و حافظه کاری . در کودکان با عقب ماندگی ذهنی خفیف ،ضعف در فرایند های مربوط به حافظه مشاهده می شود و کاردرمانگر باید تمرینات مربوط به تقویت حافظه را در این کودکان انجام دهد.
فعالیت های روزانه ی زندگی:
با توجه به بهره هوشی کمتر از افراد عادی در این کودکان ، ممکن است در تعدادی از فعالیت های روزانه ی زندگی ((ADLو یا فعالیت های ساختار یافته ی زندگی(IADL) مثل خرید کردن و یا مدیریت پول استقلال لازم را نداشته باشند، لذا کاردرمانگر باید ارزیابی های لام را در این کودکان انجام دهد و فعالیت هایی که کودک در ان استقلال لازم ندارد را تعیین و برنامه ی لازم را به انها ارائه دهد .
مهارت های حرکتی:
کودک دارای ناتوانی ذهنی ممکن است در مهارت های حرکتی ظریف و یا مهارت های حرکتی درشت مشکل داشته باشد و کاردرمانگر باید ارزیابی های لازم بر اساس سن و سایر شرایط کودک را انجام دهد و سپس تمرینات مناسب را به او ارائه دهد.
کودکان دارای ناتوانی های ذهنی ممکن است در مهارت های حرکتی ظریف مانند در دست گرفتن مداد یا استفاده از ظروف مشکل داشته باشند. کاردرمانی می تواند به آنها کمک کند تا این مهارت ها را از طریق تمرینات و فعالیت هایی که هماهنگی چشم و دست و مهارت را هدف قرار می دهند، توسعه دهند.
کودکان دارای ناتوانی ذهنی در مهارت های حرکتی درشت مثل پریدن و دویدن و … هم مشکل داشته باشند لذا لازم است کاردرمانگر بعد از ارزیابی مهارت های حرکتی درشت متناسب با سن ، مهارت هایی که کودک در انها تاخیر داشته را پیدا کرده و تمرینات مناسب را انجام دهد.
مهارت های درسی:
دانش اموزان کم توان ذهنی نیازمند نوعی برنامه ی اموزشی سازمان یافته می باشند و کاردرمانگر میتواند در تهیه ی این برنامه ی اموزشی و ارائه ی راهکار های مناسب برای حل مشکلات اموزشی کودک موثر واقع شود.
مهارت های ارتباطی:
توانایی برقراری ارتباط با دیگران یکی از مولفه های اصلی رشد و تحوا کودک می باشد و زبان های ارتباطی کودک شامل زبان کلامی، ارتباط مکمل( زبان اشاره و …) و ترکیبی از این رویکرد ها می باشد و بسیاری از کودکانی که ناتوانی ذهنی خفیف دارند در بکارگیری مهارت های ارتباطی مشکل دارند و کاردرمانگر در کنار سایر تیم توانبخشی می تواند در حل این مشکل کمک کند.
بهبود کلی تواناییهای فیزیکی و شناختی:
کاردرمانی میتواند به کودکان کمتوان ذهنی کمک کند تا قدرت، استقامت و هماهنگی ایجاد کنند که میتواند تواناییهای فیزیکی کلی آنها را بهبود بخشد. علاوه بر این، کاردرمانی می تواند به آنها در توسعه مهارت های شناختی مانند حل مسئله و حافظه کمک کند.
اهداف کاردرمانی در کودکان با ناتوانی ذهنی خفیف(مرزی):
- بهبود مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودک
- بهبود مهرات های حرکتی
- کاهش مشکلات رفتاری کودک
- افزایش اعتماد به نفس کودک
- بهبود توانایی های اجتماعی و شناختی
- افزایش استقلال کودک در فعالیت های روزانه
ثبت نام نوآموز
جهت ثبت نام نوآموز خود در مجموعه مدارس فراگیران با شماره تلفن های
0912-1998114 | 021-58236
تماس گرفته و یا از طریق تکمیل فرم پیش ثبت نام ، فرزند دلبندتان را ثبت نام نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس حاصل فرمایند.