مدرسه فراگیرران مرزی

اختلال یادگیری چیست و چگونه درمان می شود؟

اختلال یادگیری چیست و چگونه درمان می شود؟

اختلال یادگیری یک مشکل عصبی است که باعث می‌شود مغز نتواند خوب اطلاعات را دریافت، ارسال و پردازش کند. این کودکان الزاما کم هوش نیستند و حای می‌توانند کودکان باهوشی باشند که در مهارت‌های تحصیلی مشکل دارند. این اختلال کاملا قابل درمان نیست اما می‌توان به روش‌های مختلف به این کودکان کمک کرد.

اختلال یادگیری چیست؟ (تعریف اختلال یادگیری)

ناتوانی یادگیری، یک بیماری عصبی است که بر توانایی مغز برای ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات تأثیر می‌گذارد. کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری در خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن، درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی مشکل دارد. این موضوع سبب بروز مشکل در یادگیری اطلاعات و مهارت‌های جدید در افراد مبتلا به این بیماری می‌شود.

به طور کلی تعریف دقیق اختلال یادگیری به این شرح است : “ناتوانی یادگیری به معنای اختلال در یک یا چند فرآیند روانشناختی اساسی است که در درک یا استفاده از زبان، گفتار یا نوشتار دخیل بوده و ممکن است خود را در توانایی گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، املا یا انجام محاسبات ریاضی نشان دهد.”

علائم اختلال یادگیری در کودکان چیست؟

عارضه اختلال یادگیری در سنین مختلف با نشانه‌های متفاوتی همراه است. در وهله اول تشخیص بیماری به عهده والدین است؛ اما تشخیص نهایی باید توسط روانشناس انجام شود. به طور کلی می‌توان علائم اولیه این اختلال را به صورت زیر خلاصه کرد:

  • فاصله توجه کوتاه و مشکل در تمرکز
  • حافظه ضعیف
  • مشکل در پیروی از دستورالعمل‌ها
  • هماهنگی ضعیف دست و چشم یا بدن
  • مشکل در خواندن و درک مطلب
  • مشکل در درک مفاهیم جدید
  • مشکل در یادگیری الفبا، روزهای هفته، اعداد و غیره
  • دیرتر از اکثر بچه‌ها صحبت می‌کنند
  • رشد آهسته دایره واژگان
  • توانایی ضعیف فرد در خواندن یا نوشتن یک متن

علاوه بر موارد ذکر شده دکتر جیمز موریسون در کتاب DSM-۵ توصیفات دقیقی از نحوه تشخیص اختلال LD (learning disability) عنوان کرده است.

آفازی و دیس فازی چیست؟

دیس‌ فازی وضعیتی است که بر توانایی افراد برای تولید کلمات و درک زبان گفتاری تأثیر می‌گذارد. دیس فازی و آفازی علل و علائم یکسانی دارند. برخی منابع نشان می‌دهند که آفازی شدیدتر است و شامل از دست دادن کامل توانایی‌های گفتار و درک است. از سوی دیگر، دیس فازی تنها شامل اختلالات زبانی است. این حالت به عنوان یکی از انواع اختلالات یادگیری در نظر گرفته می‌شود. البته این الفاظ برای شرایط دیگری مثل از دست دادن قدرت گفتار در زمان سکته مغزی نیز به کار برده می‌شوند.

آیا اختلال یادگیری تنها در کودکان است یا در بزرگسالان هم دیده می شود؟

آنچه که معمولا از تعریف این بیماری برداشت می‌شود، این است که این اختلال تنها در کودکان وجود دارد. اما باید عنوان کنیم که امکان دارد اختلال یادگیری در بزرگسالان نیز وجود داشته باشد. برای مثال، یک بزرگسال ممکن است ناتوانی جدی در خواندن داشته باشد، در حالی که دیگری در خواندن خوب عمل می‌کند، اما قادر به انتقال افکار به صورت نوشتاری نیست یا در ریاضیات مشکل دارد. برخی از افراد مبتلا به اختلال LD در کنترل خود، درک مناسب موقعیت‌های اجتماعی و کنار آمدن با افراد دیگر مشکل خواهند داشت.

علت بروز اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول و سایر سنین

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول یا سال‌های اول زندگی علت شناخته شده‌ای ندارد اما عوامل موثر بسیاری دارد. اختلال LD می‌تواند در اثر عوامل متعددی در کودکان و بزرگسالان بروز پیدا کند. این عوامل عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی و ژنتیک: سابقه خانوادگی اختلالات یادگیری، خطر ابتلای کودک به این بیماری را افزایش می‌دهد.
  • خطرات دوران بارداری و نوزادی: از عوامل تاثیر گذار در اختلال یادگیری می‌توان به رشد ضعیف جنین در رحم، قرار گرفتن نوزاد در معرض الکل یا مواد مخدر قبل از تولد، زایمان زودرس و وزن بسیار کم کودک هنگام تولد اشاره کرد.
  • آسیب روانی: آسیب روانی یا سوء استفاده در اوایل کودکی ممکن است بر رشد مغز تأثیر بگذارد و خطر اختلالات LD را افزایش دهد.
  • ضربه جسمی: آسیب‌های سر یا عفونت‌های سیستم عصبی امکان دارد در ایجاد اختلالات یادگیری نقش داشته باشد.
  • قرار گرفتن در معرض آلودگی زیست محیطی: قرار گرفتن در معرض سطوح بالایی از سموم، مانند سرب، با افزایش خطر اختلالات یادگیری مرتبط است.

عوامل روانی مانند آسیب‌های روانی در سال‌های اول کودکی، عوامل محیطی مانند آلودگی‌های زیست محیطی و وراثت در ناتوانی یادگیری نقش دارند.

ثبت نام نوآموز

جهت ثبت نام نوآموز خود در مجموعه مدارس فراگیران با شماره تلفن های

0912-1998114 | 021-58236

تماس گرفته و یا از طریق تکمیل فرم پیش ثبت نام ، فرزند دلبندتان را ثبت نام نمایید تا کارشناسان ما با شما تماس حاصل فرمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله میخوانیم

در خبرنامه مقالات ما عضو شوید

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید